"De kracht van persoonlijk contact"

VAR: de verklaring arbeidsrelatie

Door alexander@eadaccountants.nl, vrijdag 26 oktober 2012 17:14
Van EAD accountants en belastingadviseurs – Haarlem. Op 25 oktober 2012 is in Hoofddorp door de belastingdienst een expertsessie gehouden over de VAR. De VAR, voluit Verklaring ArbeidsRelatie, is zeer actueel. Er worden jaarlijks ruim een half miljoen verklaringen aangevraagd en bijna altijd afgegeven.

Waarom is deze VAR verklaring zo populair?

Opdrachtgevers willen geen risico lopen wanneer ze een opdracht verstrekken. Het onbedoeld een loondienstverhouding aangaan ligt zonder de VAR al snel op de loer. Voordat een opdrachtgever een “klus” aanbiedt, wil hij eerst een VAR verklaring zien.  Er zijn vier soorten VAR: winst uit onderneming (WUO), directeur grootaandeelhouder, loon of resultaat overige werkzaamheden.  Met de loon VAR zal de opdrachtgever niet blij zijn.

Tegen welke problemen kan de aanvrager oplopen?

De belastingdienst toetst bij de aanvraag of er sprake is van winst uit onderneming, zo niet dan volgt controle op dienstverband. Als dat laatste ook niet het geval is dan volgt als slot de categorie, resultaat uit overige werkzaamheden.

Snel?!

De belastingdienst geeft aan dat 90% van de aanvragen binnen vijf dagen toegekend worden.  Als de aanvrager twee branches aangeeft zoals de bouw- en de zorgsector, dan valt de aanvraag uit.

Voor-of nadeel?

De aanvrager hoopt op de vrijheid van het (semi)- ondernemerschap. De opdrachtgever heeft voordelige opdrachtnemers waar hij zo weer van af kan. Nadelen voor de VAR bezitter zijn: geen bescherming tegen werkloosheid en/of ziekte. Er wordt geen pensioen opgebouwd. Toch vinden velen de (schijn) zelfstandigheid voldoende aantrekkelijk en wachten met smart op hun verklaring.

De VAR is binnen

De VAR gaat naar de opdrachtgever samen met een kopie van een legitimatiebewijs. De belastingdienst kan achteraf controleren of de VAR terecht is afgegeven. Hierbij geldt het uitgangspunt dat de belastingdienst moet bewijzen dat de VAR onterecht is afgegeven.

Conclusie

Een VAR is vlot aangevraagd. Vaak leidt het werken als ZZPer tot schijnzelfstandigheid. Als de ZZPer een WUO VAR krijgt en deze is achteraf terecht, dan kunnen fiscale extraatjes volgen in de vorm van startersaftrek, zelfstandigenaftrek en MKB winstaftrek. En dat kan netto heel wat op leveren. Denk er wel aan dat de verklaring ieder jaar wordt aangevraagd.