"De kracht van persoonlijk contact"

De verkoop van de onderneming (geen bv)

van EAD Administratie en Belastingadvies - Haarlem

Stoppen!

Nu de babyboomers langzaam maar zeker vinden dat ze genoeg gewerkt hebben, wordt er nagedacht over de verkoop van de zaak. Allerlei adviseurs duiken op deze markt, zeker als het om overdrachten gaat waarbij een flink bedrag ontvangen wordt door de ondernemer. Het is raadzaam dat de ondernemer hierbij meerdere bronnen raadpleegt over wat mogelijk is. Hieronder staan zeer beknopt een aantal fiscale mogelijkheden. Uitgangspunt is de verkoop van de eenmanszaak (praktijk) waarbij door de verkoop van een afgeschreven pand een groot bedrag in handen van de verkopende ondernemer komt. Maar ja, dan is er de belasting nog. Wat nu?

Vele mogelijkheden

Stel dat de 60 jarige tandarts De Groot stopt met zijn praktijk en zijn praktijkpand voor
€ 275.000,- verkoopt op 1 december 2011. Het pand was in 1970 gekocht en staat voor
€ 25.000,- in de boeken. De Groot maakt dus een winst van € 250.000,-.
Onze tandarts stopt (staakt) op 1 november 2011 er geheel mee. Hij maakt fiscaal een stakingswinst van € 250.000. Er is recht op een stakingsvrijstelling van € 3.620,-. De resterende winst van € 246.380,- komt bij de gewone jaarwinst van stel € 100.000,-. De tandarts betaalt het toptarief van 52% over het geheel vanaf € 55.694,-.

Kan het wat minder?

Een alternatief is parttime doorgaan; het pand aan een opvolger verhuren of de praktijk in de vorm van huurverkoop overdragen.
Ook kan voor de stakingswinst een lijfrente gekocht worden die uiterlijk op 65 jarige leeftijd ingaat en gedurende het leven van de tandarts een vaste som uitkeert. Binnen de grenzen is de betaalde lijfrentepremie aftrekbaar van de stakingswinst. De fiscus komt aan zijn trekken als de lijfrente uitbetaald wordt. De premie moet echter tijdig betaald worden. Let er ook op dat een eventuele partner of desgewenst de kinderen als medegerechtigde op de lijfrentepolis staan. Als er al een riante pensioenuitkering is welke leidt tot een 52% aanslag, zal deze uitweg niet veel soelaas bieden. Want de lijfrente komt bovenop het pensioen en de 52% aanslag blijft. Voor tandarts De Groot is een mogelijkheid om de lijfrente tijdelijk te gebruiken vanaf 2012 tot en met 2015. Vanaf 2016 ontvangt hij pensioen.
Een andere mogelijkheid is om het pand voordat de praktijk gestopt wordt in een aparte BV onder te brengen en vervolgens te verhuren, ook aan “niet tandartsen”. Zo blijft een waardevol bezit in de familie en wordt er weinig of geen stakingswinst behaald. Natuurlijk moet het pand goed verhuurbaar zijn.

Conclusie

Bij het stoppen van de onderneming zijn er verschillende mogelijkheden.
Bij de keuze voor stakingslijfrente is van belang dat het bedrag binnen de fiscaal gestelde termijn gestort is.

(bijgewerkt tot en met september 2011)

Wilt u meer informatie over de verkoop van de onderneming (geen BV)? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 023 529 52 65. Ook kunt u een e-mailbericht sturen naar info@eadaccountants.nl