"De kracht van persoonlijk contact"

De starter en de fiscus

van EAD Administratie en Belastingadvies - Haarlem

Ook fiscaal in nieuw vaarwater

De meeste ondernemers die aan de slag willen vanuit een baan in loondienst of een uitkering komen ook fiscaal gezien in een nieuwe situatie. Vroeger werd de belastinginning geregeld via de salarisstrook, nu moet de ondernemer het zelf doen.
Hieronder staat een aantal belangrijke zaken voor de inkomstenbelasting.

Waar let de fiscus op?

De belastingdienst is attent op het volgende:

is er wel sprake van een ondernemer met een onderneming en heeft de ondernemer recht op de extra ondernemersaftrek?

In het begin is het nog niet zo simpel om als ondernemer erkend te worden door de fiscus, laat staan dat de fiscale “extraatjes” toegekend worden. Zaken waar door de belastingdienst onder meer op gelet wordt zijn: de omzet, het aantal opdrachtgevers, de inbreng van start kapitaal, de mate van risico die wordt gelopen. Verder is het aantal uren dat in een jaar die aan het bedrijf besteed zijn van belang.

We voelen allemaal aan dat de fulltime leraar die in zijn vrije tijd huiswerkbegeleiding aan één leerling geeft een ander soort ondernemer is, dan de voormalige beleidsmedewerker of loodgieter die full time als ondernemer een jaar aan de slag gaat en bij vijf of meer opdrachtgevers euro 90.000,- aan omzet realiseert. De laatste ondernemer krijgt de eerder genoemde extra’s: de investeringsaftrek, de zelfstandigenaftrek, het recht om een oudedagsreserve te vormen binnen de onderneming en de MKB-winstaftrek.
Bij de leraar is eerder sprake van “resultaat uit overige werkzaamheden”.

Conclusie

Wat het eerste jaar doen met de inkomstenbelasting en de BTW?
Spaar op een aparte (rente)rekening 50% van de omzet. De uiteindelijke aanslag inkomstenbelasting ligt, afhankelijk van de winst, tussen nihil en 52%. In de praktijk kom je er vaak met 30%. En de andere 20% dan? Die zijn voor de BTW gespaard!

Als het bedrijf een jaar of twee loopt en de eerste (voorlopige) aanslagen binnen zijn, kan de ondernemer op basis van zijn ervaring en verwachting de gelden voor de belasting reserveren of liever nog om een voorlopige aanslag verzoeken en deze in termijnen voldoen.

Door tijdig met de belastingheffing rekening te houden blijft de ondernemer op de juiste koers.

Wilt u meer informatie over starten van een onderneming? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 023 529 52 65. Ook kunt u een e-mailbericht sturen naar info@eadaccountants.nl