"De kracht van persoonlijk contact"

Auto van de zaak

van EAD Administratie en Belastingadvies  - Haarlem 

Bijgewerkt tot en met september 2011.

De ondernemer en zijn auto

De ondernemer heeft vaak een auto nodig voor zijn werkzaamheden en gebruikt de auto ook voor privé doeleinden.
De vraag is vaak of de auto in privé moet blijven of op naam van de zaak moet komen.
Ik ga hierna uit van de ondernemer die zijn auto voor zakelijke en privé doeleinden gebruikt.

Zakelijk of prive

Meestal kiest de ondernemer er voor om de auto op de zaak te zetten.
Alle kosten die gemaakt worden voor de auto, vanaf de brandstofkosten tot en met de  afschrijvingen komen ten laste van de zaak.
Hier staat tegenover dat voor het privégebruik afhankelijk van de CO² uitstoot, minstens 14%, 20% of 25% van de cataloguswaarde van de auto bij het inkomen van de ondernemer geteld wordt.
Als er btw is afgetrokken bij aankoop van de auto, wordt jaarlijks voor het privégebruik ook een btw bedrag bijgeteld.
Vanaf 2010 kan voor auto’s die vijftien jaar of ouder zijn ten minste 35% van de dagwaarde (en niet de cataloguswaarde) van de auto bij het inkomen geteld worden. De wet spreekt over tenminste. Als de inspecteur kan bewijzen dat de bijtelling hoger moet zijn, kan deze bijtelling hoger uitvallen.
De bijtelling is echter nooit meer dan de werkelijk gemaakte kosten in het betreffende jaar. Deze situatie kan ontstaan wanneer na vijf jaar een auto geheel is afgeschreven en er een lagere WA autoverzekering is.

Als de ondernemer er voor kiest om zijn auto als privé te laten en deze ook zakelijk gebruikt, dan kan hij per kilometer 0,19 cent bij zijn zaak declareren.

Conclusie

Soms is enig rekenwerk nuttig alvorens een keuze te maken om de auto al dan niet op de zaak te zetten.
Een eenmaal gemaakte keuze voor zakelijk of privé is normaal gesproken van toepassing op de periode dat de auto in gebruik is.

Wilt u meer informatie over het zakelijk gebruik van de auto? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 023 529 52 65. Ook kunt u een e-mailbericht sturen naar info@eadaccountants.nl